Въпреки че обикновено определяме възрастта като брой на преживените години - „хронологична възраст“, ​​има и друго определение. Той се отнася до това колко бързо тялото ни остарява и кога да изчакаме появата на заболявания, свързани с възрастта - така наречената „биологична възраст“.

Вече не е тайна, че хората, родени в една и съща година, могат да имат различни биологични възрасти: някои са по-възрастни, а други са по-млади от „по паспорт“. Учените обикновено определят биологичната възраст чрез измерване на промените в ДНК. Беше разработен и специален биохимичен тест за изчисляване на биологичната възраст („епигенетичен часовник“).

Именно този тест показа подмладяващата ефективност на един лекарствен шейк.

Девет пациенти приемали растежен хормон и две антидиабетни лекарства (дехидроепиандростерон или DHEA и метформин) през цялата година. Провеждайки анализа, изследователите установили, че това трио лекарства намалява биологичната възраст средно с 2,5 години. За всеки случай тестовете се повторили три пъти, но резултатите оставали непроменени - подмладяване за всички, даром и без странични ефекти.

Освен това кръвните проби, предоставени от шест пациенти шест месеца след теста, показали, че ефектът продължава поне шест месеца.

Очаквах да наблюдавам забавяне на възрастта, но не и обрат, коментира Стив Хорват, генетик от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

И може би най-интересното е, че първоначално този експеримент изобщо не е бил свързан със стареенето. Учените просто искали да установят дали растежният хормон може безопасно да възстанови тъканите в тимусната жлеза и по този начин да стимулира активността на имунната система.

Антидиабетните лекарства били включени за борба с риска от диабет, свързан с хормон на растежа. Тестването на ефекта им върху биологичното стареене се превърнало в приятно допълнение.

Въпреки това, както подчертават изследователите, проучването е било предварително и остава да се изясни дали получените данни могат да бъдат възпроизведени. Важно е да се отбележи изключително малкият размер на извадката, само с девет участници - всичките бели мъже на средна възраст между 51 и 65 години. Интересно е да се знае дали резултатите ще се запазят и при различните етнически групи, полов и възраст.

Грегъри Фахи, имунологът, ръководил изследването, предполага, че лекарствата за коктейлни съставки забавят биологичното стареене чрез независими механизми - и това също се планира да бъде изяснено в по-мащабни проучвания.