Кучетата могат да се превърнат в природен резервоар за грипния вирус, който да прерасне в пандемия. Такъв е изводът на американски учени от Медицинското училище Маунт-Синай, съобщава MedicalXpress.

В повечето случаи на глобалната грипна епидемия от свински грип свинете играели роля на междинни гостоприемници за вирусите, които в края на краищата се прехвърляла върху човека. Известно е, че грипната пандемия приз 2009 година се случила в резултат на това, че вирусите в свинете обменяли гени с вирусите в птиците, след което дошло ред и на хората. Птиците и чифтокопитните са основните резервоари за генетичното разнообразие на грипния вирус, а кучетата през цялото това време били носители на един или два грипни щама, които почти не представлявали опасност за човека.

Учените установили нуклеидната последователност в ДНК на 16 грипни вируси, отделени от домашни кучета в Южен Китай. Оказало се, че в ДНК на грипните гени се съдържат фрагменти от три щама, циркулиращи сред китайските свине – североамерикански троен рекомбинант H3N2, евразийски птичи H1N1 и свински H1N1, който станал причина за пандемията през 2009 година. Освен това вирусите на свинския грип преминали през пресортиране (обмен на ДНК сегменти) с вирус на кучешкия грип CIV-H3N2, произвеждайки три нови генотипа - H1N1r, H1N2r, и H3N2r.

Според учените, проявата на тези три нови разновидности на инфекции напомнят това, което се е случило при свинете няколко години преди пандемията с H1N1 през 2009 година. Специалистите смятат, че е необходимо да вземем мерки за ограничаване разпространението на грип при кучетата, тъй като с всяка година рискът от поява на опасни за човека генетични комбинации при вирусите нараства.