Куркуминът е оцветител, влизащ в състава на корена на куркумата, придавайки на пикантното растение характерния жълт цвят. Данни на ново изследване сочат, че всекидневната употреба на куркумин подобрява паметта и настроението на хората с умерена възрастова загуба на паметта.

Учени от Калифорнийския университет в Лос Ажелис изучили влиянието на куркумата на основата на леко усвояемия куркумин върху показателите на паметта. В изследването им участвали 40 души на възраст между 50 и 90 години, които се оплаквали от нарушения в паметта. Част от тях в продължение на 18 месеца всекидневно употребявали куркумин, а другите приемали плацебо.

Преди експеримента всички участници преминали тест за определяне показателите на умствените им способности, а по данни на позитронно-емисионната томография на мозъка били определени нивата на бета амилоида и тау-белтъка, натрупванията на които са свързани с развитието на Алцхаймер.

В края на изследването тестовете били проведени отново.

В групата на употребяващите куркумин се наблюдавало явно подобрение на паметта и настроението в сравнение с контролната група. Мозъчното сканиране показало, че при тях  значително се понижили нивата на бета амиоида и тау-белтъка в мозъка.