Съдържащо се в куркумата вещество помага за лечението на неспецифичен язвен колит, установили американски учени. Неспецифичният язвен колит е хронично заболяване на дебелото черво.

Учените анализирали данни от базите Medline и Embase, материали от Кокрановския централен регистър на контролируемите изследвания, както и от Кокрановския централен регистър за изследвания на възпалителните заболявания на червата.

Резултатите от анализа показали, че приемът на препарати на основата на растението Сurcuma longa L. понижава риска от рецидив на споменатото заболяване. Само за 6 месеца честотата на рецидивите в групата пациенти, приемащи препарати на основата на куркумин били 4% срещу 18% в плацебо групата.

Куркуминът е биологично активно фенолно съединение, което притежава противовъзпалително, антиоксидантно, антиагрегатно и фунгицидно действие.

Кога куркумата е противопоказна?

В света няма нищо абсолютно полезно, кукумата също не прави изключение.

Употребата на куркума може да предизвика язва, предупреждават специалистите. Особено внимателни трябва да са страдащите от заболявания на жлъчния мехур и жлъчните канали – куркумата не бива да се приема с препарати, които намаляват изработването на стомашна киселина.

Куркумата понижава нивото на кръвната захар, което значи, че големи дози от нея потенциално могат да увеличат риска от хипогликемия. Затова се посъветвайте се с лекуващия ви лекар как да подберете оптималната доза от подправката.

Куркуминът разрежда кръвта, поради което хранителните добавки с куркумин не бива да се приемат от бременни и хора, които се подготвят за хирургична операция.