Освен че са вкусни, крушите се оказват и много полезни – не само за повишаване на работоспособността, както вече писахме. С круши се отслабва по-лесно! Това показва изследване на американски учени, публикувано в списание Nutrition and Food Science.

Вземайки предвид високото ниво на затлъстяване в Щатите, учените открили, че възрастните американци, които често ядат круши, имат по-ниска телесна маса от останалите, които не похапват от този плод. Любителите на круши се оказали и с 35% по-малко склонни към развитие на затлъстяване.

Епидемиологичното изследване, проведено под ръководството на Керъл О’Нил от селскостопанския център при Държавния университет в Луизиана използвало националната репрезентативна аналитична извадка за изучаване на връзките между употребата на свежи круши с храната. 

Връзката между яденето на круши и смъкването на килограми е интересно откритие, коментира д-р О’Нил. Ние установихме, че освен смъкването на килограми, плодът повишава и качеството на диетата. Яденето по една круша дневно оказва и положителен ефект на храната въобще, като понижава общото количество употребявани мононенаситени киселини, наситени мастни киселини и добавъчна захар.