Съвременната хранителна промишленост предлага безброй заместители на млякото, които в повечето случаи се произвеждат от растителни суровини, като соя, бадеми, ориз, елда и дори грах. Подобна продукция се ползва с популярност сред много млади родители, които частично или дори напълно заменят майчината кърма в храната на своето дете с такива продукти.

Подобна практика е напълно недопустима, тъй като тя заплашва децата със забавяне на растежа, коментират канадски учени в статия в списание American Journal of Clinical Nutrition.

Учени от лечебния и изследователски център към болница Сейнт Майкъл в Торонто изследвали над 5000 деца на възраст между 2 и 6 години. От тях 13% пиели всекидневно растително мляко, а 92% - краве, като част от младите участници в изследването пиели мляко и от двата вида, а понякога дори и козе.

Учените установили, че 3-годишните деца, изпиващи ежедневно по чаша краве мляко, били средно с 1,5 см по-високи от връстниците си, които всеки ден изпивали по 3 чаши мляко от растителен произход.

Изоставане в растежа се наблюдавало и в случаите, когато част от кравето мляко в менюто на децата било заменено от мляко от животински произход, но не краве.

Шокира изоставането на ръста при деца, пиещи соево, бадемово и други видове растителни млека, коментират учените. И търсят обяснението в данни за съдържанието на белтък в тези продукти.

Две чаши натурално краве мляко например, осигуряват постъпването в детския организъм на 16 г белтък, което е 100% от дневната норма за организма на 3-годишно дете.

Докато 2 чаши бадемово мляко съдържат само 4 г белтък.

Коментарът е излишен.