Сума изследвания доказват, че прекалената сол в храната увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт. А диетолозите съветват да солим по-малко яденето. Но съществуват и изследвания, които твърдят обратното – недостигът на сол в организма може да ни докара много повече неприятности от излишъкът й.

На кого да вярваме?

Начало на дискусията между защитниците и противниците на солта станали новите диетични препоръки, които съветват американците да използват под 2300 мг натрий дневно, което е около чайна лъжичка сол. И тъй като 75% от консумираната дневно сол се „крие“ в готовите храни, Управлението по контрол на продуктите и лекарствата в Щатите вече задължило производителите на хранителни продукти да намалят количеството сол в продуктите си.

Не е ли твърде малко препоръчваното количество?

Солта е важна за нервите, мускулите и регулира баланса на течностите в организма. Ето защо специалисти твърдят в Medical News Today, че дори 3000 мг натрий дневно са недостатъчни и могат да поставят под заплаха здравето ни.

Канадски учени от университета Макмастър се заели да изяснят действителната стойност. Базирайки се на безброй изследвания, те установили, че възрастните, които приемат под 3000 мг сол дневно са подложени на риск от сърдечен пристъп, инсулт и преждевременна смърт, в сравнение с останалите, които не се боят да употребяват повече натрий с храната си.