Бъдете влюбени. Въпреки всичко и въпреки всички! И не забравяйте, че любовта освен препятствия, ревност и спадове в настроението, носи и много радост и сърдечни трепети. И най-важното: когато любимият ви човек е до вас, вие взаимно си дарявате здраве!

Как така? Ами ето как.

Целувката укрепва имунитета

Изследване на холандски учени показа неотдавна, че за десетсекундна целувка влюбените си обменят 80 милиона бактерии. Както отбелязва проф. Ремко Корт от Холандския институт за приложни научни изследвания, такова мигновено въздействие върху организма на огромно количество чужди микроогранизми няма аналог. Тази масирана инвазия обаче, не само не убива целуващите се, а ги прави и по-здрави и устойчиви, тъй като активизира тяхната имунна система.

Целувката помага да отслабнем!

Страстните целувки ускоряват метаболизма, заставят организма да изразходва енергия и да изгаря мазнини, смятат експертите. Докато се целувате, нивото на базалния метаболизъм – показател, характеризиращ скоростта на обмяна на веществата в конкретния организъм – се повишава и това помага за отслабването.

Не трябва да се подценява ефекта, който целувките оказват върху метаболизма, тъй како целувката изгаря от 2 до 6 калории в минута, отбелязва Андрея Демиджиян, автор на книгата „Целувката – всичко което вие искате да знаете за една от най-големите радости в живота“. За сравнение само, на бягащата пътека вие изгаряте за минута средно 11 калории.

Преградката смъква кръвното

Дори само да държите за ръка любимия човек, това е от полза за сърцето, показал експеримент на американски учени от университета в Северна Каролина. Те помолили група влюбени да се държат за ръце в продължение на 10 минути, когато гледат романтичен филм, а след това в продължение на 20 секунди да се прегръщат. Другата група участници в експеримента трябвало да избягват какъвто и да е контакт помежду си по време на филма.

После влюбените и от двете групи трябвало да произнесат по кратка публична реч. Тези, които предварително се наслаждавали на физически контакт помежду си, значително по-малко се вълнували преди и по време на речта, пулсът им е бил по-спокоен и кръвното – по-ниско. И както уверява Карън Грюен – една от изследователите, сутрешната прегръдка с любимия ще ви защитава от претоварване през целия работен ден.

Благодарение на любовта мъжете се хранят по-правилно

Романтичните вечери и уютните интимни срещи могат да ви спечелят излишни килограми. Въпреки че мъжете не се вълнуват особено от това.

Изследване на британски учени от университета в Нюкасъл показало, че началото на съвместния живот може да се отрази негативно на талията на някои дами – те започват да се хранят по-обилно. Но за техните партньори появата на домашно огнище винаги означава преход към по-правилно и здравословно хранене. Вместо хамбургери, чипсове и пици, в менюто им се появяват плодове и зеленчуци.

Както допускат изследователите, тук се изявява желанието на партньорите в начална фаза на отношенията, да напаснат вкусовете си. В резултат момичетата често се съгласяват да похапнат и малко фаст фуд, а младите господа – да ръфат салати.

Заедно ще живеете по-дълго

Резултатите от изследване на британски учени показали, че е доста просто и лесно да замените вредните си навици със здравословен начин на живот, стига да го правите двамата. Шансовете да успеете да спрете цигарите, да започнете да спортувате редовно или да правите сутрешни кросове значително нарастват, щом до вас е любимият човек. Успешно са се отказали от цигарите 50% от участниците в изследванията, които били подкрепяни от партньора си и само 8% от тези, които решили да спрат цигарите сами.

Ръката на любимия човек смъква болката

Дръжте ръката на близък човек, когато се чувствате зле, и това наистина ще ви помогне да се справите с болката, показали резултати от изследване. И този ефект само се засилва, ако жената или мъжът държат ръката на любимия човек, казва психиатърът Джоузеф Халет.

Сексът смъква стреса

Сексът е отличен начин да смъкнете напрежението и да се отпуснете. Изследване на проф. Стюарт Броуди показало, че хората, които редовно правят секс, по-малко са подложени на стрес от другите, които не го правят.

Всичко е в хормоните: на окситоцина, който се изработва по време на целувката и докосването, както и женския полов хормон естроген и мъжкият – тестостерон, изхвърлянето на които става по време на оргазма, обяснява професорът. Окситоцинът може да влияе на хормоните на стреса и да укрепва имунитета, а естрогенът и тестостеронът оказват подмладяващ ефект. Освен това след оргазъм се спи прекрасно!

Любовта пази мъжа от рак и инсулт

Все по-честа е ранната диагностика на онкологични заболявания на мъжките полови органи и това се дължи на вниманието на партньорката, сочат данни на британската благотворителна организация Orchid. При всеки трети случай, например, тъкмо тя първа обръща внимание на уплътненията в тестисите на партньора си и само заради това мъжете се обръщат към лекар. Докато самотните мъже значително по-трудно забелязват навреме тумора.

Още една полза за мъжкото здраве от живота с партньорка е защитата от инсулт. Изследване на шведски учени показало, че при самотните мъже рискът от преждевременна смърт вследствие инсулт е значително по-висока, отколкото при женените. Както предполагат учените, това е свързано най-вече с факта, че самотните мъже по принцип водят по-нездравословен начин на живот, трудно спазват режима за прием на лекарства и по-рядко търсят медицинска помощ.