Преходите от нормално тегло към затлъстяване и обратно увеличават риска от ранна смърт. Това сочат резултатите от проучване на китайски учени от Хуаджунския университет, публикувано в The British Medical Journal.

За да установят връзката между колебанията на теглото в зряла възраст и продължителността на живота, изследователите анализирала данни, свързани с повече от 36 хиляди американци на възраст над 40 години. Всички тези хора били претеглени в началото на проучването. Учените отбелязвали колко е тежал всеки от тях на 25 години (най-ранна възраст за възрастни) и 35 години (средна възраст за възрастни). Наблюденията върху участниците продължили средно 12 години, през което време десет и половина от тях починали по различни причини.

Резултатите показали, че наддаването на тегло на възраст между 25 и 35 години, както и стабилното затлъстяване през този периоди загубата на тегло след 35 години са все фактори, повишаващи риска от ранна смърт.

Така че при хората, които между 25 и 35 години са наддавали тегло и са започнали да страдат от затлъстяване, рискът да умрат по някаква причина се увеличавал с 22%, а рискът да починат от сърдечно-съдови заболявания - с 49% в сравнение с тези, които през цялото това време запазвали теглото си. В същото време преходът от затлъстяване към нормално тегло през този период от живота не водил до преждевременна смърт.

За хората, които са затлъстели на възраст около 35 години и след това постепенно отслабват и се връщат към здравословно тегло, рискът от различни причини да не доживеят до старост се увеличавал с 30%, а рискът да умрат от сърдечно заболяване - с 48% в сравнение с тези, чиито тегло през цялото време било стабилно. В същото време преходът от нормално тегло към затлъстяване на възраст 35-40 години и повече не е свързан с повишен риск от ранна смърт, коментират учените.

Получените резултати показват, че поддържането на нормално тегло през зряла възраст и по-специално предотвратяването на затлъстяването при младежите са много важни за предпазване от ранната смърт, заключават изследователите.