Ако човек има депресиран имунитет, добре е да се откаже от татуировките, установи международна група учени след експеримент. Татуирането на такива хора може да причини хронично възпаление на мускулите, обясняват учените.

Експертите разказват за жена, която приемала обезболяващи за дълъг период от време. Тя била с трансплантиран бял дроб, заради което трябвало да пие хапчета, потискащи нормалното функциониране на имунната система. След трансплантацията пациентката решила да татуира бедрото си. Веднага след това започнали болки в областта на татуировката.

Учените обясняват болките с ефекта от хапчетата, които пациентката е приемала. Вследствие от въздействието им имунитетът й бил отслабнал силно и това довело до мускулно възпаление.

След проучвания на редица подобни случаи учените установили, че частици от боята на татуировката попадат в мускулите и причиняват хронично възпаление. Такива пациенти се подлагат на терапия, но болката започва да намалява постепенно и напълно изчезва едва след три години.