Уловките, които използват производителите на готовите хранителни продукти да създадат илюзията за голяма полза у купувача, се опитали да подредят учени от прочутата американска Мейо клиник.

Пониженото съдържание на някое от вредните вещества в такива продукти всъщност често се съпровожда от увеличена концентрация на друго – понякога и още по-опасно:

Продукти с намалено съдържание на мазнини. Такива храни често съдържат много повече захар. Това осигурява хомогенност на структурата и в известна степен компенсира неизбежното влошаване на вкусовите свойства. Това в много случаи може да се отнесе към киселите млека и йогурта с „нулева“ масленост, в които мазнини наистина липсват, но затова пък има много захар.

Многозърнести хлябове. На пръв поглед названието внушава увереност, че такъв хляб е много полезен, тъй като в него трябва да има много фибри. В повечето случаи обаче този хляб се изготвя от обикновено брашно от 2-3 сорта. Истински полезни са така наречените пълнозърнести хлябове. За приготвянето им се използва брашно, което не се подлага на проверка. Пълнозърнестият хляб е наистина полезен, тъй като освен целулоза съдържа и различни витамини.

Диетични газирани напитки. В напитките с надпис „диетична“, „лайт“ и подобни, захарта наистина е заменена с подсладители с нулева калорийност. Изследванията от последните години обаче сочат, че честата употреба на такива напитки може да доведе до затлъстяване, тъй като те силно повишават апетита.