Милиони хора не си представят началото на деня без кафе. За да изпитате ободряващия ефект обаче, е възможно и без непременно да пиете кафе, доказват последните изследвания на канадски учени от Университета в Торонто. Според тях е достатъчно човек да види нещо, предизвикващо асоциации с кафето и зоните на мозъка, отговарящи за бодростта и внимателността веднага се активизират.

Това било доказано по време на експеримент с участието на представители на западната и на източната култури – доброволци от Щатите, Канада, Европа, Китай, Япония и Корея. Участниците в експеримента изпълнявали различни когнитивни задачи, като създаването на комична маркетингова кампания за марка чай или кафе, например. Оценявана била степента на възбуда на доброволците.

Оказало се, че участниците, работещи с изображенията на кафе, мислели в по-конкретен и точен план, създавайки кампанията. Струвало им се, че времето лети по-бързо в сравнение с участниците, чиято задача била свързана с чая. При това асоциациите, свързани с кафето, работели по-силно при представителите на западната култура.

Учените обясняват това с факта, че образът на деловия човек, пиещ кафе в движение, се е вкоренил в масовото съзнание.