Телесната температура на човек се регулира от отделен център в мозъка. Мръзненето най-често означава, че тялото се опитва да се адаптира към студената среда. В такъв момент кръвоснабдяването на периферните зони в тялото намалява, така че топлата кръв се доставя до жизненоважни органи - мозъка, сърцето, бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт. В резултат на това се появяват тремори поради мускулно напрежение.

Можем обаче да мръзнем не само заради влиянието на външния студ.

Например, усещането за замръзване възниква при обстоятелства на треска - в този случай температурата на околната среда се възприема от тялото като твърде ниска поради собствената му топлина.

Ниско кръвно налягане (хипотония). Хипотониците често са студени, независимо от средата, в която се намират. В същото време тяхното мръзнене може да бъде придружено от замаяност, чувство на умора и намаляване на производителността.

Хипотиреоидизъм. Друга възможна причина е намалената функция на щитовидната жлеза. Усеща се и умора, настъпва косопад и неблагоприятни промени в кожата, тембърът на гласа става нисък.

Желязодефицитна анемия. В допълнение към постоянната студенина, нейните жертви се отличават с бледност на кожата, намалена работоспособност, загуба на коса и напукани устни.

Ниско телесно тегло. Което означава твърде малко мастна тъкан, която да предпази тялото от загуба на топлина. Поради тази причина хроничното мръзнене засяга хора с анорексия нервоза или изтощение (кахексия), причинена от рак.

Болести на нервната система. След нараняване на главата или инсулт хората често изпитват патологично втрисане - това показва увреждане на нервните влакна, които предават температурните сигнали към мозъка, както и неизправност на регулаторния механизъм, който обикновено поддържа постоянна телесна температура.