Знаем, че заради богатите на въглехидрати храни, става покачване на кръвната захар при диабетиците. Това става причина много страдащи от диабет въобще да не кусват сладки храни. Не е задължително, просто трябва да ги ядете в края на храненето, съветват американски учени от Медицинския колеж Вейл Корнел.

В изследването им участвали 16 души с диабет тип 2, които три пъти, но в различен ред, яли едни и същи храни: хляб, пилешко, салата и портокалов сок. Изследването показало, че когато доброволците употребявали въглехидрати в края на яденето, нивото на глюкоза в кръвта им след самото хранене било до два пъти по-ниско в сравнение с нивото на тези, които ядели въглехидратите в началото на храненето.

Освен това при употребата на въглехидратни храни в края на яденето нивото на кръвната захар било с 40% по-ниско, отколкото при употребата на продуктите едновременно. Употребата на въглехидрати в края на храненето довела и до смъкване нивото на инсулина и повишаване на хормона, участващ в регулирането на апетита и концентрацията на глюкоза в кръвта.