Клюквата отдавна се смята за полезен плод – тя понижава риска от рак и както неотдавна бе доказано, подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт, пише The Daily Mail. Установено е, че полезните микроби растат, когато получават въглехидратите от клюквата. А поддържането на полезна микрофлора позволява поддръжката и на физическо, и на психическо здраве.

Микрофлората влияе на стареенето, на риска от развитие на артрит, депресии, онкологични заболявания и сърдечни заболявания.

Днес вече учените в лицето на професор Дейвид Дила твърдят, че клюквата във форма на добавка работи и като перфектен пребиотик – помагайки за увеличаването на полезна флора. В този плод и по-точно по стените на клетките му, се съдържа захарите – ксилоглюкани. Тези захари са извънредно полезни за микрофлората.

Голяма част от захарите обаче не се усвояват, включително и ксилоглюканите. Затова просто консумирайки клюква, не може да постигнете полезни изменения. На учените се наложило в лабораторни условия да отделят и прочистят захарта от клюквата, давайки ги на обитателите на червата – бифидобактериите. Някои видове от тези бактерии с голямо удоволствие се хранят с глюкогениите и в резултат броят им нараства.

Пребиотиците произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт без да се променят, т.е. Без да се усвояват. По време на това преминаване те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата.

 Пробиотици са живите бактерии, които спадат към групата на „добрите”. Най-популярните видове пробиотици са щамове, принадлежащи към семеството на Lactobacillus и Bifidobacter. Най-добрите естествени източници на пробиотици са киселото мляко, кефира, айряна и други млечнокиселини продукти.