Стандартните настройки на климатичната система на въздуха в офисите са основани на остарелите представи за средностатистическия работник и неговия дрескод, смятат холандски учени от Медицинския център към университета в Маастрихт.

Температурният режим в съвременните офиси се поддържа на ниво около 21 градуса. Тази температура се смята за комфортна за мъжете, облечени в костюми. Но в офисите работят основно жени, за които 21 градуса е хлад.

Учените построили биофизичен модел, отчитащ нивото на метаболизма на младите жени, работещи в офис, като взели предвид температурата на вътрешните органи, на кожата, на повърхността на тялото, топлоизолацията на тъканите в организма и стандартните офисни тоалети.

Станало ясно, че зоната на температурен комфорт за дамите е в диапазона 23,2 – 26,1 градуса, а за мъжете тя е между 18 и 24 градуса. При жените метаболизмът е по-бавен, отколкото при мъжете, женското тяло отделя по-малко топлина, а при понижение на температурата в околната среда, повърхностните кръвоносни съдове се свиват по-бързо, затова чувствителността към температурните колебания е по-голяма. Ето защо температурата, комфортна за представителите на двата пола, би била 24 градуса.

Термонеутралната зона (диапазонът на температурата на околната среда, при който организмът поддържа топлинен баланс за сметка на свиване или разширяване на кръвоносните съдове и се чувства комфортно) за офисите изчислил пръв датският инженер Паул Оле Фангер през 1960 година. По това време обаче, болшинството работници в офисите били мъже на възраст около 40 години, а техното стандартно работно облекло било достатъчно топъл костюм-тройка.