Китайските власти ще премахнат ограниченията за влизане и излизане от провинция Хубей на 25 март. Според изявление на Държавния комитет по здравеопазване на региона, ограниченията ще бъдат премахнати на 8 април и в административния център на Ухан.

Според документа това решение е взето на фона на подобряване на епидемиологичната ситуация в региона. От 00:00 часа на 25 март китайско време с изключение на област Ухан, ограниченията за пътищата в Хубей ще бъдат премахнати и движението за влизане и излизане ще бъде възстановено. Хората, които напускат Хубей, ще могат да се движат на базата на здравен код ("jiankanma", програма за оценка на риска от излагане на човек на инфекция при пътувания), се казва в документа.

От 00:00 часа на 8 април китайско време в Ухан ще бъдат премахнати ограниченията за пътуване по транзитни пътища, а транспортната връзка за влизане и излизане от града ще бъде възстановена.

Коронавирусът в Китай е открит още през ноември 2019 година, когато 55-годишен жител на китайската провинция Хубей е регистриран като първият заразил се от новия тип коронавирус SARS-CoV-2 (COVID-19). Това съобщава хонконгският вестник South China Morning Post, като се позовава на непубликувани документи на китайското правителство.

Вирусът е открит на 17 ноември. По-късно китайските лекари регистрирали по един до пет нови случая на инфекция всеки ден, но едва в края на декември започнали да осъзнават, че се занимават с нов тип коронавирус, твърдят източници на вестника. До 15 декември от коронавирусната инфекция COVID-19, причинена от новия тип коронавирус, боледуват 27 души, а до 20 декември - 60.

Карантината в провинция Ухан и Хубей е в сила от 23 януари.