Малките микроби, съставящи нашата микрофлора, притежават огромна власт, твърдят американски учени от Университета във Вирджиния. Някои от изследвания им показали, че дисбалансът на бактериите влияе върху функцията на нервната система, а експерименти потвърдили, че хората с дисбактериоза са по-склонни да развиват тревожно разстройство и депресии.

За да потвърдят всичко това, американските учени проучили феномена стрес – той увеличава риска от развитие на депресии и влияе на функциите на нервната система. Изследванията им се провеждали върху животински модели.

Резултатите от тях показали, че нарастващият стрес води до значително понижение в състава на микрофлората на дружествените бактерии, наречени Lactobacillus, които присъстват в киселото мляко и други млечни продукти, отнасящи се към класа на пробиотичните.

Учените започнали да дават на мишки малки дози Lactobacillus с храната и с времето симптомите на тревожност и депресия при тях изчезнали.

Екипът изследователи подготвят повторение на експеримента си с участието на хора. Възможно е пробиотиците да могат в близко бъдеще да заменят приема на антидепресанти, което да избави пациентите с депресия от страничните ефекти на лекарствените средства.