Кефирът има положителен ефект върху връзката на червата и мозъка, което е от решаващо значение за подобряване състоянието на кръвното налягане. Това установи проучване, проведено от екип учени от САЩ и Бразилия.

Специалисти от Университета Обърн в Алобама и Университетския център Вила Велха провели експерименти върху плъхове, страдащи от високо кръвно налягане и стигнали до извода, че пиенето на кефир при хипертония помага да се подобри състоянието на съдовата система и да се постигне понижение на кръвното налягане.

Животните били разделени в три групи. В първата и втората били хипертонични гризачи, но само плъховете от първия екип получавали кефир. Третата група се състоялла от напълно здрави индивиди, които не получавали от напитката.

Девет седмици по-късно, животните, които консумирали кефир, показали понижение на кръвното налягане, както и възстановяване на чревната бариерна функция. Установено било, че техният баланс от четири различни бактерии се нормализира, поради което се активира производството на ензим, жизненоважен за нормалното функциониране на нервната система. Тези процеси били комбинирани с подобряване на кръвното налягане.

Червата и мозъкът са двете най-важни системи на тялото, между които има връзка, отбелязват учените. Ако функционират правилно, процесите в организма се хармонизират и кръвното налягане се поддържа на здравословно ниво. Според изследователите кефирът поддържа нормален режим на тези връзка поради влиянието на пробиотиците, способността му да понижава холестерола и да подобрява физиологичните механизми за контрол на кръвната захар.