Хипертонията е едно от най-разпространените заболявания на човека, което е обусловено от начина на живот и на хранене. Към факторите, влияещи на развитието на патологията често се отнася и употребата на някои хранителни продукти, сред които и кафето.

Последните изследвания на епидемиолози от Медицинския колеж към Университета в Оклахома обаче, опровергават общоприетото мнение за ролята на кафето при страдащите от хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.

Американските учени анализирали голям брой клинични изследвания и стигнали до извода, че употребата на 3-4 чаши кафе дневно оказват положителен ефект върху протичането на хипертонията и зависимите от нея патологии. Към такива изводи стигат напоследък и многобройни изследователски екипи по цял свят.

Наскоро бе доказано, че отказът от употреба на кафе бил свързан с по-висок риск от развитие на хипертония, абдоминално затлъстяване и проява на метаболитен синдром.

Уговорката на учените обаче е, че положителните ефекти от кафето се проявяват единствено при употребата на пресни зърнени култури.