Умереното пиене на кафе помага в екипната работа, съобщава Journal of Psychopharmacology. Кофеиновото кафе прави участниците в екипа по-внимателни, те по-високо оценяват ефективността на групата като цяло и своята собствена също.

По статистика на Националната асоциация по кафето в Щатите, през 2017 година 62% от американците споделяли, че предишния ден са пили популярната в цял свят напитка. По данни от анкета, проведена от хотелското верига Hilton, 61% от служителите смятат, че най-успешните им делови срещи са преминали на чай и на кафе.

Тъй като употребата на кафе нараства, учените от различни области напоследък все по-често изследват влиянието на кофеина върху човешкото поведение. Неврофизиолозите например доказали, че кофеинът подобрява вниманието и концентрацията върху задачите. Авторите на друго изследване установили, че кофеинът прави хората много по-отстъпчиви и е много по-лесно да ги убедиш в каквото и да е. Всички изследвания досега обаче, изучавали поведението на отделни хора, а не работата в екип и нейната ефективност.

Учените Амит Сингх, Васу Уннава и Рао Уннава от Университета в Охайо се заели да проучат влиянието на кафето в екипната работа и при вземането на групови решения. Те провели два експеримента, резултатите от които оценявали с помощта на дисперсионен анализ.

В първото изследване участвали 72 студенти от Университета в Мидуестърн, които употребявали не повече от четири чашки кафе дневно. Те трябвало да изпробват и оценяват нов сорт кафе, след което по време на екипна работа да избират и добавят тема в списъка от теми за групово обсъждане в университета. А учените следили за груповата работа на студентите.

По време на експеримента участниците били разделени на две групи. Едните трябвало да изпият по голяма чаша кафе с кофеин – около 350 мл, след което да започнат обсъждане. След експеримента участниците трябвало да оценят своята работа и работата на целия екип. Студентите, които пили кафе преди обсъждането, оценили и своята работа, и работата на екипа по-високо, отколкото участниците, които пили кафе след обсъждането.

Във вторият експеримент участвали 61 студенти. Те получили същото задание, както и студентите в първия случай, но този път всички пиели кафе преди екипната работа. Едната група студенти пиели кафе с кофеин, а другата – безкофеиново. Този път участниците трябвало да оценяват работата на екипа и своята в него, но и отношението към останалите студенти в групата и взаимодействието помежду им. И сега хората, които пили кафе с кофеин оценявали и себе си, и другите от групата по-високо от тези, които пили от безкофеиновото кафе.

Според резултатите, кофеинът позволява както да повишим собствената оценка в екипната работа, така и работата на самия екип, подчертават авторите на изследването. Той позволява да се фокусираме върху задачата. Студентите, които пили кафе, дискутирали по-оживено по темата, вместо да се увличат в отвлечени разговори.

Неотдавна сред извадка от половин милион души бе доказано, че употребата на кафе намалява смъртността при мъжете с 18% и с 8% при жените. Напитката защитава черния дроб от цироза и предотвратява еректилната дисфункция.