Досега за приготвянето на полимерни гелове се използваха метални катализатори, които могат да са опасни, ако някои от тях остане и влезе в образуването на гела. Наскоро това може да се промени и стане напълно безопасно.

Учени от Масачузетския технологичен институт и женската болница Бригам успели с помощта на кофеин да обезвредят напълно носителя и да направят гела безопасен дори и при поглъщане.

Кофеинът е широко известно и търсено вещество, което се слави със способността да ни помага да сме бодри и винаги във форма. Американските учени измислили ново приложение на този стимулатор, което ще промени имиджа на кофеина завинаги.

Опитите показали, че в процеса на образуване на полимерни материали кофеинът встъпва в качеството на катализатор, като действа като слаба основа. Това позволило на учените да разработят нов метод за създаване на биосъвместими лепкави гелове, които може да се използват като транспортни системи за доставка на лекарства, а също и за други медицински цели.

Получените от учените сложни полиестери съдържат кофеин в малко количество – примерно колкото в средно голяма чайна чаша. В предварителните тестове за безопасност учените не открили нежелани странични ефекти.