Кафето не само ободрява и повишава настроението. При правилно приемане на напитката, то може да подобри състоянието на косите и кожата ви. И не само това! Вълшебните ефекти за външността ви са много повече, но е важно да не пиете повече от 400 г кофеин на ден, иначе ще получите обезводняване. Кои са тези ефекти?

Кара лицето да сияе

Кафето е известно със своите антиоксидантни свойства, но за повече ефект трябва да го приемате не само вътрешно като напитка, но и външно. Какво означава това?

Кафената скраб за лице подобрява цвета на кожата предотвратява появата на комедони – черни точки, и помага за заглаждането на малките бръчици. Такава скраб притежава не само механично действие, но и химично, благодарение на киселината, съдържаща се в кафените зърна. Освен това кафето укрепва защитната кожна бариера, което е особено актуално, тъй като кожата е подложена постоянно на въздействието на вируси, бактерии и гъбички.

За да си приготвите скраб от кафе, накиснете утайка от кафето в топла филтрирана вода и добавете магнезиев сулфат (английска сол). Така утайката ще остане на дъното, а повърхностният слой на течността ще остане относително чист. Изплакнете най-напред лицето си с чистия слой, а после леко го изтрийте с утайката от дъното на чашата. След това отново измийте лицето с течността от повърхностния слой на сместа.

Подсилва цвета на косата

Може и да сте чували, че блондинките често мият главата си с отвара от лайка или шампанско, за да освежат цвета на косата си. Ако сте брюнетка обаче, вашият вариант е еспресото.

Кафената утайка, нанесена на влажната току-що измита коса, дава на цвета дълбочина. А кафените киселини ще направят космите ви гладки, предавайки на косата ви допълнителен блясък.

Защитава кожата от рак

Учените предлагат да нанасяте кафе на участъците от кожата, които често са подложени на въздействието на слънцето. Те твърдят, че кафето инхибира действието на някои ферменти на кожата, предотвратявайки развитието на рак на кожата. 

Скрива торбичките под очите

Всеки крем, чиито производители ви обещават, че ще отстрани торбичките под очите ви и ще осветли тъмните кръгове, съдържа преди всичко кофеин. Областите около очите се дренират лошо от лимфната система, а кофеинът помага да оберете излишната течност и помага за свиване на кръвоносните съдове. С възрастта нежната кожа под очите изтънява и придобива тъмен оттенък заради полупрозрачните кръвоносни съдове.

„Обновява“ носа

Опитвате се да изберете нов парфюм? Не забравяйте преди това да помиришете кафени зърна. Миризмата на кафе между ароматите на парфюмите помага на органа на обонянието да не се умори и обърка от обилието на резки миризми. Затова и в парфюмерийните магазини може да срещнете често на щанда поднос с кафени зърна.

Ексфолира от главата до петите

Във всеки спа център ще ви предложат кафено обтриване на цялото тяло. Не отказвайте! Целебният състав, освен кафето, включва и соли от Мъртво море и етерични масла. Такива обтривания намаляват целулита и олющват загрубялата кожа.

Вие може и сами да си приготвите сместа за такова обтриване. Затова ще са ви необходими половин чаша захар или същото количество английска сол, чаша охладена кафена утайка, 1,5 супена лъжица масло от жожоба, листа от две пакетчета зелен чай. Нанасяте тази смес по кожата преди да вземете душ, след което не забравяте и за овлажняващия крем!