Кафето може да повиши работоспособността и тонуса ни. То помага и на спортистите. Но не на всички! Ново изследване на американски учени от Университета Джеймс Медисън във Вашингтон показало, че при 10% от мъжете спортисти-бегачи кофеинът става причина за намаляване на темпото им.

В изследването участвали 101 спортисти, които получавали кофеин на таблетки, уточнява The Daily Mail. По-голяма част от участниците след пиенето на таблетките пробягвали с 5% по-бързо трасето от 6 километра. Някои от тях обаче, заради кофеина пробягали това разстояние с 14% по-бавно. При тези хора имало генетичен вариант, затрудняващ кофеиновото храносмилане, като кофеинът оставал в организма им. Той влияел положително на когнитивните им функции, но повишавал кръвното налягане и риска от сърдечен пристъп.

Важна роля в метаболизма на кофеина играе генът CYPIA2, обясняват учените. Близо 50% от хората имат вариант на този ген, осигуряващ бързия метаболизъм на кофеина. При 40% от тях присъства генетичен вариант, свързан със средната скорост на метаболизма на кофеина, а при 10% - вариант, забавящ метаболизма на това съединение, уточняват учените.