Наследственият фактор играе изключителна роля в развитието на много тежки заболявания, включително и бронхиална астма, диабет тип 1 и дори някои форми на рака.

Кариесът обаче не е сред тях, уверяват американски учени от Института Крейг Вентър. В 100% от случаите процесът на гниене на зъбите ("кариес" на латински означава "гниене") се дължи на зле поддържаната хигиена в устната кухина и прекалената употреба на въглехидрати.

Това твърдят авторите в статия в онлайн списанието Cell Host & Microbe.

Те изследвали 485 двойки близнаци на възраст от 5 до 11 години - 205 от които еднояйчни и 280 двуяйчни, и открили че с възрастта броят на унаследените от майката бактерии в устната кухина постепенно изчезват. От друга страна обаче, постоянно нараства броят на микроорганизмите - предимно особени щамове стрептококи, чиито жизнени функции помагат за развитието на кариес.

Основна „храна“ за такива бактерии са въглехидратите и най-вече захарта. По време на жизнената си дейност тези бактерии отделят различни киселини, които разрушават зъбния емайл и други зъбни тъкани. Докато бактериите, наследени от майката, обратно – предотвратяват колонизацията на вредни стрептококи в устната кухина. Така полезните бактерии с всяка изминала година стават все по-малко.