За разлика от въглехидратите, високото ниво на мазнини в храната намалява риска от ранна смърт и затлъстяване, твърдят канадски учени, защитили тезата си по време на преминаващия в Барселона конгрес на Европейското общество на кардиолозите.

Учените от Университета МакМастър анализирали информация за диетите и здравето на повече от 135 хиляди души на възраст между 35 и 70 години, живеещи в Северна и Южна Америка, Европа, Близкия Изток, Африка и Азия. В анализа им били включени както най-бедните, така и най-богатите страни.

Резултатите показали, че при хората с най-високо ниво на потребление на въглехидрати, рискът от преждевременна смърт по каквито и да е причини е повишен с 28%. В същото време високото ниво на употреба на мазнини намалява този риск с 23%. При това всеки тип мазнини е свързан със значително понижение на шансовете от смърт преди настъпване на старостта.

Така например високото потребление на наситени мазнини намалява този риск с 14%, на мононенаситени мазнини – с 19%, а на полиненаситени – с 20%. Наситените мазнини намаляват също и риска от инсулт с 21%, установили учените.

Данните, които получихме са в противоречие с действащите диетични препоръки, съветващи ни да съкратим употребата на мазнини, отбелязва Махшид Дехган от екипа изследователи. Просто намалената употреба на мазнини едва ли ще помогне за укрепване здравето на хората, докато повишената им употреба за сметка на въглехидратите – да, категоричен е той.

Що се отнася до опасенията, свързани с повишеното ниво на лошия холестерол в кръвта при висока употреба на наситени мазнини, тук нещата не са така прости. Дегхан и колегите му открили, че наситените мазнини повишават не само лошия, но и добрия холестерол, което в резултат неутрализира отрицателния ефект от мазната храна.