Канадски изследователите изолирали вещества от канабиса, които имат мощен противовъзпалителен ефект - много по-мощен от съвременните фармацевтични препарати.

Канабисът (конопът) е растение с много сложна история. Култивират го поне 6000 години, но поради особеностите на съвременния правен статус на канабиса, ние го изследваме предимно като фармакологично лекарство. Повечето от вас може би са чували за канабиноидни болкоуспокояващи като CBD. Но има още едно изключително важно вещество, което се намира в канабиса.

Флавоноидите са група естествени вещества, за които се смята, че съдържат антиоксидантни, противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства. Тези съединения се намират в плодовете, зеленчуците, цветята, чая, виното и дори в канабиса. През 1986 г. изследователката Мерилин Барет от Лондонския университет за пръв път идентифицирала два флавоноида на канабиса, известни като канфлавин А и канфлавин В. Установено е, че и двата имат противовъзпалителен ефект, 30 пъти по-ефективен от аспирина.

Но въпреки че флавоноидите на други растения се изучават все по-активно, от десетилетия няма конкретни данни за тяхната биосинтеза в канабиса. Сега канадските изследователи откриха за първи път как растението канабис създава тези важни обезболяващи. Нашата цел беше да разберем механизма на образуване на тези молекули, което е доста просто да се направи в наши дни, обяснява Тарик Ахтар, молекулярна и клетъчен биолог от Университета в Гуелф в Онтарио.

Използвайки комбинация от методите на геномията и биохимията, екипът успял да определи кои гени са отговорни за създаването на тези два канфлавина. Резултатите от тяхната работа са първите доказателства за уникалния генетичен път в растенията на канабис сатива, който използва два ензима за създаване на канфлавин А и В.

Извличането и пречистването на тези съединения от растението канабис обаче, е просто непрактично. Ахтар обяснява пред The ​​Toronto Star, че канфлавините съставляват само около 0,014% от теглото на растението. Следователно, за да се получат противовъзпалителни вещества, би било необходимо да се отглеждат огромни полета от канабис. Но този факт прави ли безсмислена цялата работа? Разбира се, че не. Сега учените работят върху създаването на биосистема, която би могла да произвежда синтезирани версии на канфлавини в нужното количество.

Явно е необходимо да се разработят алтернативи за облекчаване на остра и хронична болка, която надхвърля опиоидите, казва Ахтар. Всъщност проучванията на здравните заведения все по-често показват, че пациентите с остри пристъпи на болка предпочитат канабиса пред всички други опиати, които причиняват пристрастяване - така че бъдещето е канабисът, категорични са учените.