Актрисата Гуинет Полтроу е известна с пристрастеността си към здравословен начин на живот. Нейните консултанти обаче смятат, че тя е стигнала границата на разумното. Опитвайки се да предпази децата си от потенциално затлъстяване, Полтроу изключила от менюто им всички въглехидрати, включително хляб, ориз, паста и дори ябълки, въпреки че малките са само на 6 и 8 години.

Децата на звездата – 8 годишната Епъл и 6 годишният Моузес се намират във важен стадий на физическо развитие и се нуждаят от спазване на нормална за възрастта им диета, необходима за здравето и растежа им, коментират експертите. Самата Полтроу заедно със съпруга си – фронтменът на група Coldplay, отдавна са изключили от диетата си всички въглехидрати заради непоносимост към глутена.

В случая с децата обаче такава екстремна диета може да се окаже опасна. Само пълноценното хранене може да им гарантира здравословно физическо и умствено развитие, смятат специалисти от държавния Център по контрол на заболяванията в Щатите.

Изключването на толкова важна група продукти не трябва да става без съгласуване с лекари, тъй като може да доведе до недостиг на полезни хранителни вещества, коментира диетологът Карина Норис.

В поредната си книгата с готварски рецепти Полтроу подробно обяснява своето дълбоко недоверие към зърнените продукти заради глутена в тях. Но пълният отказ от въглехидрати може да струва скъпо. Често, когато в семейството престанем да ядем паста, хляб и ориз, у нас се появява много специфично чувство за глад, пише самата актриса.

Полтроу е изпробвала множество диети и сама припомня случай през 2011 година, когато й се сторило, че е прекарала инсулт. Лекарите установили, че причина за тази криза е анемията на фона на постоянен дефицит на витамин D.