Плодовете са полезни за здравето само, когато ги ядем в нужното време и в правилна комбинация, твърди индийският експерт д-р Джанардан Гебар. Само тогава може да сме уверени, че организмът ни е „погълнал“ напълно всички витамини от плодовете, фибрите и здравословните въглехидрати в тях – тоест всички вещества, които ни помагат да поддържаме добро здраве.

Древните аюрведически текстове дават доста точни указания за това как да получим най-доброто от плодовете, без те да предизвикват нежелани странични ефекти. Кои са те?

Суровите плодове са богати на хранителни влакна и съдържат прости захари, които предизвикват повече време за храносмилане и усвояване в червата. Ако ядем плодовете след други продукти, особено такива, които натоварват храносмилането, този процес се забавя и в резултат коремът се подува, получаваме газове, гадене и други проблеми.

Оптималното време да изядете любимия си плод е или сутринта на гладен стомах, или като допълнителна закуска 1 час преди основната храна, съветва д-р Гебар. Но никакъв случай не бива да ядете плодове вечер преди лягане, категоричен е той.