И родителите, и учителите хвалят децата за успехите им. Но кога тези похвали са правилни и на място? Защото съществува и опасността да доведат до отрицателни последствия, смятат канадски учени от Университета в Торонто. Децата, които често хвалят, че са умни, по-често лъжат на тестовете, установили учените. Заради такива похвали децата се стремят да отговарят на очакванията на другите и заради това дори са готови на лъжи, пише The Daily Mail.

Учените провели два експеримента с деца в предучилищна възраст. По време на първия децата между 3 и 5 години играели на отгатване. Когато се справяли добре, били хвалени по два начина. Половината от тях били поощрявани заради изключителните им умствени способности, а другите – заради самия резултат, който показва, че са се справили отлично.

След похвалите децата продължавали да играят. Преди да ги оставят сами в стаята, учените помолили децата да не лъжат, като надзъртат в отговорите, като скрита камера следяла за поведението на малките. Накрая учените установили, че децата, които са хвалени за умствените им способности, лъжели по-често.

По време на втория експеримент учените получили подобни резултати, които затвърдили извода им, че децата трябва да бъдат хвалени, но правилно!