Това е изводът на австралийски учени, обнародван в Отчет за нивото на щастие в света, пише The Sidney Morning Herald. Австралия например е на десето място в списъка на най-щастливите 158 страни, включени в изследването. На първо място в този списък е Швейцария, а на последното – Того, Западна Африка.

Нивото на щастие се колебае силно през седмицата, установили учените. През почивните дни самочувствието е по-добро. Известно е, че нивото на стрес намалява с 33% в събота и неделя.

Хората се смеят по-често през почивните дни, като по-остро било и усещането за щастие. Националните празници действат по същия начин. Петъците също се смятат за хубави дни, тъй като това е краят на седмицата и очакването за отдих потиска умората.

Позитивният ефект от почивните дни се проявява по-силно при семейните хора и работещите на пълен работен ден – двойно по-често от хората с частен бизнес. Освен, че имат възможност за общуване със семейството, през празничните дни хората се социализират по-добре.

И още едно откритие на австралийските учени – работното място влияе директно върху настроението на човек по време на почивните дни. Ако работното място е удобно, а шефът адекватен, то разликата в нивото на щастие през почивните и работни дни е минимална.

Има хора, които обичат работата си и своето работно място, затова и щастието през почивните дни не се повишава значително. И още – доходът и образованието не влияят на щастието, изненадващо категорични са експертите.