Ако някога сте наблюдавали комар в закрито помещение, може да забележите как той се насочва към определени хора, докато покрай други прелетява без особен интерес.

Впечатлени от това, група американски учени от Вашингтонския университет се заели да разберат как женският комар хем пие кръв, хем избира следващата си жертва. И открили нещо много любопитно.

С помощта на поведенчески експерименти в реално време и проследяване на мозъчните сигнали на насекомите учените установили, че мозъкът на комара комбинира сигналите от две сензорни системи - визуална и обонятелна, за да намери „главния готвач“ за следващото хранене.

Анализът на данните, публикуван в списание Current Biology показва, че когато обонятелната система на комара приема химически сигнали, тя предизвиква промени в мозъка, които водят до поведенческа реакция и активират зрителната функция.

По време на експериментите учените се съсредоточили върху въглеродния диоксид (CO2) като химично средство за привличане на вредните насекоми на далечни разстояния, който комарите могат да почувстват дори от 30 метра. Потенциален собственик обаче може да бъде не само човек, но и топлокръвно животно.

Данните за анализ били получени от 250 комара Aedes aegypti, завързани с ултра фина тел за малка кръгла арена.

Оказало се, че съдържанието от 5% CO2 в арената (човек обикновено излъчва 4,5% CO2) кара комарите да пърхат по-бързо с крилата си. Малко по-късно било установено, че CO2 влияе и върху способността на комар да се обърне към обект, който не се намира директно по пътя на полета му.

Авторите на изследването са уверени, че по-ясните идеи за процеса на сензорна интеграция в мозъка на насекомите ще помогнат за разработването на нови, много по-ефективни и безопасни средства за защита от насекомите.