Въздухът, който дишаме е смес от газове, а кислородът е едва 21% от тази смес. Възрастен човек консумира 2 700 грама кислород на ден. От тях само 900 грама отиват за нуждите на кръвоносната система. В хипербарна камера, с двойно на атмосферното налягане и при нормално дишане, се вдишват два пъти повече молекули. Използването на 100% чист кислород води до приемането на 10 пъти повече от нормалното количество кислород. Така за 1 час се вдишват 1 100 грама кислород. Еритроцитите се изпълват с кислород, а излишъкът се разтваря в кръвната плазма. След няколко минути допълнителния кислород увеличава нивата си много над нормалните стойности, дори в увредените хипоксични тъкани, което подпомага значително оздравителния процес.

Всяка клетка в човешкият организъм има нужда от кислород. Той участва и в неорганичните съединения, които са съставна част от зъбите и костите. Кислородът се транспортира в организма чрез течните среди в организма – кръв, лимфа и др. При повишено налягане в барокамера те поемат няколко (до и над 20) пъти повече кислород, отколкото в нормални условия. При тази висока концентрация кислородът достига и до места в организма, които по принцип са слабо оросени. Кислородът стимулира всички видове клетки и спомага за сформиране на нови кръвоносни съдове, ускорено образуване на кожни и други градивни структури. Това значително скъсява времето за възстановяване на увредени зони.

Кислородът е свръхтоксичен за анаеробните организми и повечето бактерии. Това го превръща в сигурно средство за унищожаването им. Активността на белите кръвни телца се повишава при наличието на концентриран кислород, което пряко подпомага имунната система. А когато организмът не може да се справи сам и е необходим прием на лекарства, то техните действия се усилват благодарение на фармакодинамичния ефект, който има високата концентрация на кислород в кръвта.

Стволовите клетки са силно стимулирани и мобилизирани от наличието на високо съдържание на кислород. Всичко това създава отлични условия за лечение и/или подпомагащо действие в лечението на множество заболявания и състояния.

Процесите в организма провокирани от ХБОТ продължават със седмици и месеци след приключването на терапията, което я превръща в сериозен и надежден помощник на всяко продължително лечение.