Знаете ли как да съхранявате различните плодове и зеленчуци или просто си мислите, че е така? Каквото и да си мислите, добре е да се запознаете с препоръките на експертите.

Ябълките не бива да се съхраняват заедно с дините, лукът – заедно с картофите, а бананите да се отделят въобще от съседите. Такива съвети дава на потребителите сайтът на британските супермаркети Sainsbury’s в рамките на кампанията по икономисване на продукти „Waste less, Save more“ - изхвърляй по-малко, съхранявай повече.

Проблемът е в това, че определени плодове и зеленчуци в процеса на доузряване отделят газа етилен, който може да повлияе зле на състоянието на съседните им по рафта, в сандъка или отделението в хладилника.

Най-много етилен при съхраняване отделят ябълките, крушите, кайсиите, бананите, кивито, мангото, прасковите и сливите. Най-чувствителни към този газ са картофите, морковите, броколито, салатата, аспержите и зеленият фасул. Под въздействието на етилена те бързо се развалят, затова трябва да ги съхраняване отделно от плодовете. Докато вишната и боровинката не са чувствителни към етилена и самите те почти не го отделят, затова могат да се намират редом с който и да е „партньор“.

Ето какви съвети дават Sainsbury’s към купувачите за съхраняване на плодовете и зеленчуците.

Към „приятелите“ при съхраняване могат да се отнесат:

- кивито и авокадото – дръжте ги на стайна температура до първото им узряване, след което ги поставете в хладилника;

- доматите и сливите – те трябва да се съхраняват в хладилника и да се държат там не много дълго за подобряване на вкуса;

- нектарините, прасковите и крушите – тяхното съхраняване на стайна температура ги прави по-сладки, а преждевременното охлаждане подобрява вкуса им;

- краставиците, пиперките, цветното зеле и броколито може да се съхраняват заедно в хладилника, но далеч от отделящите етилен продукти.

 „Врагове“ на полицата са:

- ябълките и динята – и едните, и другите трябва да се държат в хладилника, но далече дни от други;

- кромид лукът и картофите – картофите са много чувствителни към етилена, освен това той поглъща вкуса и миризмата на лука при съвместното им съхраняване;

- бананите и всички останали плодове и зеленчуци  - бананите сан ай-мощният източник на етилен от всички плодове.

Сред другите препоръки, удължаващи живота на плодовете и зеленчуците са:

- морковите, цвеклото и корените на пащърнака трябва да се съхраняват в хладилник;

- кромид лукът, чесънът и картофите – на хладно и тъмно място;

- горските плодове и гроздето трябва да се прибират в хладилник веднага след купуването им.