Значението на черния дроб е изключително голямо. Този орган не само има най-активно участие в храносмилането, но и непрекъснато филтрира кръвта, отделяйки токсините и алергените от нея, а също така регулира въглехидратния метаболизъм и е склад от „неприкосновени“ запаси на енергия и кръв, които могат бързо да се използват от организма в екстремни ситуации.

По тази причина черният дроб се нуждае от внимателно отношение. Съхраняването му в добро състояние в продължение на десетилетия може да се постигне със спазването на няколко прости правила, обясняват учени от Чикагския университет в статия, публикувана в списание The Journal of Nutrition.

За поддържането на нормалните функции на този важен орган е необходимо:

Редовно да включвате в менюто си богата на фибри храна. Фибрите или хранителните влакна помагат за отделянето от храносмилателния тракт на продуктите на метаболизма и токсичните вещества, постъпващи с храната. По този начин задачата на черния дроб до голяма степен се облекчава.

Да следите за водния баланс в организма, което е от голямо значение особено в горещите месеци на годината. Обезводняването на организма увеличава натоварването на черния дроб. Заради това е необходимо да поддържате дневната нужда от течности – включително чай и кафе, по 2 литра дневно.

Да ограничите употребата на захар. Черният дроб превръща излишъкът на захар, постъпваща в организма, в мазнини. При честа и обилна употреба на сладки храни, черният дроб престава да се справя с натоварването, което застрашава сериозно от заболявания като стеатоза. Стеатозата от своя страна може да доведе до цироза на черния дроб и пълен отказ на органа.

Пийте зелен чай и куркума. За подобряване функциите на черния дроб учените съветват често да включвате в храната си зелен чай и куркума. Зеленият чай е богат на катехини - антиоксиданти от растителен произход, които ефективно защитават черния дроб от увреждания от токсините и продуктите на метаболизма. Същите свойства притежава и куркуминът, съдържащ се в източната подправка.

Малки дози куркума – 1/3 чайна лъжичка на 200 мг вода, може да се добавят в зеления чай при запарването му. От това ползата на ароматната напитка за черния дроб и кръвоносните съдове само ще нарасне.