Всички знаем колко голям е лечебният ефект на лимоните за организма ни -  употребата им подобрява имунитета и устоява на възпалението, помага срещу безсъние и гадене и предпазва черния дроб от разрушаване. Ето кога още лимоните предоставят безценна услуга на организма.

За имунитет. Ако ви е зле, опитайте две или три чаши топла вода с лимонов сок и мед. Един среден лимон съдържа около 50% от дневната норма на витамин С, а освен това съдържа и калций, желязо, магнезий, фосфор, мед, което го прави много мощен подобрител на имунитета.

За добър сън. Немските лекари съветват да оставите нарязан лимон в спалнята през цялата нощ. Ароматът на лимон намалява стреса и тревожността, успокоява и помага да заспите. Редовното вдишване на етеричните масла от лимон предотвратява безсънието, а в дългосрочен план и настинките и респираторните заболявания.

За възстановяване. Лимоните са добър източник на електролити - калий, магнезий, натрий и калций. Ако смесите 40 мл лимонов сок в литър вода, добавите 3 супени лъжици мед и четвърт супена лъжица сол, получавате напитка, която ще поддържа тялото в случаите, когато човек е страдал от силно повръщане или диария, както и при прекомерно изпотяване.

От гадене и морска болест. Ако няма лекарства под ръка, опитайте да държите резен лимон в устата си - този метод помага на мнозина да се почувстват по-добре.

За заздравяване на черния дроб. Лимоните могат да помогнат при състояние на махмурлук - те не само облекчават гаденето и осигуряват на тялото електролити, но и спомагат за по-активното отстраняване на токсините от черния дроб. По-специално, кората на лимоните съдържа висока концентрация на веществото D-лимонен, известно със способността си да засилва детоксикацията на черния дроб.

За профилактика на ракови тумори. Създайте си навик да пиете лимонов сок поне веднъж на ден. Редовната консумация на малко количество лимонов сок дава на организма витамин С, който е един от най-мощните природни антиоксиданти. Витамин С елиминира активността на свободните радикали в организма, които увреждат целостта на клетките и по този начин причиняват развитието на ракови тумори.

В допълнение, лимоните съдържат пектинови влакна, които са много полезни за растежа на здрава чревна бактериална флора, спомагат за предпазване от развитието на колоректален рак.

Срещу висок холестерол. Благодарение на високото си съдържание на витамин С, антиоксиданти и естествени етерични масла, лимонът помага за почистване на артериите от холестерол, като предотвратява появата на плаки върху стените на артериите и стимулира тяхното отделяне.