Има ли начин да напревите целулита незабележим? Възможно е, твърдят руски лекари, според които в по-голяма или по-малка степен почти всички жени имат т.н. портокалова кожа или по-точно липодистрофия.

Появата на целулит се дължи на редица фактори. Това може да бъде както наследственост, така и състояние на хормоналния фон (освен това трябва да се вземе предвид състоянието и на половите хормони и хормоните на щитовидната жлеза).

Панкреасът също влияе върху образуването на целулит, тъй като той е основният доставчик на мастни клетки след преработката на захарта, отбелязва руският дерматолог Людмила Смирнова, кандидат на медицинските науки. Според нея употребата на хормонални контрацептиви също може да доведе до липодистрофия.

Кой от факторите е причинил появата на целулит, винаги се установява индивидуално.

Специалистите твърдят, че е напълно невъзможно да се отървете от целулита, но този козметичен дефект може да бъде значително намален. Как?

На първо място е здравословната диета. Намалете приема на въглехидрати, добавете повече зеленчуци към диетата, заменете животинските мазнини с растителни, не забравяйте за морските водорасли и предпочитайте постното месо - говеждо, пилешко и пуешко.

Еспертите предупреждават за модерна протеинова диета, която според тях ще доведе до обостряне или развитие на огромен брой заболявания. В този случай определено трябва да пиете достатъчно вода и не забравяйте да спортувате, така че да има нормално кръвоснабдяване, включително в подкожната мастна тъкан.

Що се отнася до всички видове антицелулитни масажи, кърпи, кремове и лосиони, те също могат да имат ефект.

Но всичко това трябва да се извършва комплексно и редовно, в противен случай ефектът, ако се появи, ще е временен.

Всичко трябва да се направи комплексно и е важно да свикнем с факта, че за доброто състояние на кожата и липсата на липодистрофия от първостепенно значение са режимът, последователността и редовността, казва д-р Смирнова.