Амблиопия или т.нар. „мързеливо око”  представлява състояние, при което видимо непроменено око е с ниско зрение.  Среща се при всеки 2-3 от 100 деца. Амблиопията се развива, когато има разлика в качеството на изображенията, възприети от всяко око поотделно. Мозъкът „избира”  по-ясния образ и пренебрегва замъгления, като при този процес се нарушава обемното, триизмерно възприятие на обектите  и се стимулира развитието на по-добре виждащото око за сметка на това с неясно зрение. Амблиопията може да бъде причинена от разнообразни състояния, които се намесват в нормалното зрение на едното око или пречат на очите да функционират едновременно. В някои случаи състоянията, свързани с амблиопията могат да бъдат и наследствени. Най-често амблиопията е причинена от едно от следните състояния:

  • Амблиопия, дължаща се на некоригирана разлика в рефракцията на двете очи – голямата разлика в диоптрите на очите създава условия едното око да фокусира добре, а другото – не. 
  • Амблиопия, дължаща се на кривогледство.
  • Амблиопия, дължаща се на проблем с оптиката на окото- замъгляващо зрението препятствие ( вродена катаракта например).

Родителите трудно могат да разпознаят „мързеливото око" сами, освен при случаите на съчетаване на амблиопия и кривогледтсво, защото детето обикновено дава едва забележими признаци за проблеми със зрението или те напълно липсват. Родителите могат да забележат, че:

  • детето приближава или отдалечава книжката, докато разглежда, или често отмества погледа си от листа;
  • присвива очи, докато гледа;
  • разтърква очите си често;
  • върти често глава наляво и надясно, докато чете;
  • често има главоболие;
  • очите на детето се зачервяват.

 Лечение на амблиопията

Първа стъпка в лечението на „мързеливото око” е изписването на точна оптична корекция. Целта е мозъкът да получи ясен образ от това око. След това е нужно да се стимулира мързеливото око да работи. Обикновено това се постига чрез закриване на силното око за няколко часа през деня в продължение на седмици или месеци. Понякога амблиопията може да бъде лекувана със специални капки, които замъгляват зрението на доброто око, принуждавайки по-слабото око да работи. Ако амблиопията е съчетана с вродена катаракта или кривогледство, може да се прибегне и до хирургическа намеса. Ако се открие рано и лекува правилно, възстановяването на мързеливото око е много добро, затова специалистите от очна клиника „Ден” силно препоръчваме профилактиката. В случай, че не забележат нещо алармиращо, съветваме родителите да извършат първия профилактичен преглед на детето си в първата година след раждането, за да се изключат евентуални вродени структурни аномалии, след това на около 3-годишна възраст, а третият профилактичен преглед- преди да тръгне на училище.