Само мисълта за вкусната и вредна храна обикновено кара слюнките ни да потекат! Ако човек може добре да си представи ароматът на любимото ядене храна, това непременно ще се отрази на теглото му, установили учени от Йейлския университет. А експериментът им доказал, че способността ясно да възпроизвеждаме в представите си миризмата на храната е пряко свързана с индекса на телесната маса (ИТМ), пише The Daily Mail.

Не е изключено ярките фантазии за храната да усилват притеглянето към нея и така да увеличават употребата й. А при хората с висок ИТМ като правило се отбелязва способността ярко да си представят дадено ядене.

За основа учените взели две изследвания. В първото те провели анкета с 27 участници, които отговаряли на въпроси, свързани със силата на въображението. Два от въпросите се отнасяли до способността да си представят външния вид и миризмата на обекти, които нямат нищо общо с храната. А третият – само за храна.

След това участниците трябвало да си представят вкуса и миризмата на пресен хляб, бисквитки, пуканки и месо на грил. Създаденият във въображението образ се оценявал по специална скала.

Учените отчитали и ИТМ на участниците. И както предполагали, висок ИТМ имали хората със силно въображение.