Потребността на човек от сън е свързана със степента на интензивност на мозъчната активност от последния епизод на съня, установиха британски учени от Университетския колеж в Лондон. Както отбелязва Синхуа, има две регулаторни системи - циркадната и хомеостатичната.

Ларвите на аквариумната рибка данио-рерио били използвани за анализ на процесите в мозъка, които контролират хомеостатичната регулация на съня. Тези риби са в много отношения подобни на хората. По-специално, те имат режим, подобен на нормален човешки сън.

Учените открили, че хомеостатичната система, която причинява силна умора след дълъг ден или безсънни нощи, се ръководи не само от продължителността на будния период, но и от интензивността на мозъчната дейност през този период.

Оказва се, че една специфична област от мозъка на рибата (аналог на хипоталамуса), която е активна по време на сън, е важна за регулирането на моделите на съня. Акцентът беше върху сигналната молекула - галанин. Тя беше особено активна по време на възстановителен сън, но не беше толкова важна за нормалния сън, обясняват учените.

Повишената мозъчна активност може да увеличи нуждата от сън, което обяснява защо хората се чувстват изтощени след епилептичен припадък. Сега учените искат да открият гена, който е важен за хомеостатичния сън.