Острият ум е знак за здраве и младост. Умствените способности могат да намаляват с възрастта. Шотландските учени обаче твърдят, че когнитивните нарушения могат да бъдат избегнати с възрастта.

Учени от Университета в Единбург доказали, че настолните игри като карти, шах, бинго или кръстословици подобряват мисленето и паметта на хората след 70 години.

Екипът наблюдавал над 1000 души продължителн време и открил, че този вид занимания за свободното време спомага за поддържането на мозъка в добра форма.

Наблюденията над участниците започнали от 70-годишната им възраст. Когнитивните им способности били тествани на всеки три години, докато навършат 79 години.

Освен това изследователите вземали предвид нивото на образование, физическата активност, социално-икономическия статус на участниците, както и резултата от теста за интелигентност.

Хората, които са играли настолни игри след 70 години, е по-вероятно да запазят паметта и здравословното си мислене, отбелязват изследователите.

Сега изследователите искат да установят точно кои дигитални и цифрови игри имат най-голям превантивен ефект за възрастните хора.

От предишни проучвания е известно, че в допълнение към тренировките на мозъка за превенция на деменцията, свързана с възрастта, е важно да се води здравословен начин на живот - да бъдете физически активни, да изоставите лошите навици и да следвате правилната диета.