Чашка какао може да промени състоянието на хора с множествена склероза, избавяйки ги от характерната умора и болки, сочи експеримент на британски учени от Университета Оксфорд Брукс. Напитката е богата на флавоноиди и всекидневната й употреба в продължение на шест седмици позволила на хората с множествена склероза да намалят умората и острата болка.

Известно е, че флавоноидите притежават противовъзпалителни свойства, а множествената склероза се съпровожда от възпалителни процеси, тъй като имунната система атакува активно организма на своя собственик.

По време на изследването 40 доброволци със склероза били разделени на две групи. Първата пиели какао с високо ниво на флавоноиди в оризово мляко, а втората – какао с ниска концентрация на флавоноиди.

След шест седмици в първата група били отчетени подобрения в показателите за умора при 11 души. Във втората група хората с подобрения били само 8 души. Напитката с висока концентрация на флавоноиди помогнала на доброволците да преминат по-голямо разстояние и да намалявала тежестта на болковия синдром.