Учени от Университета в Шефилд са открили ново съединение, което ще помогне да се победят супербактериите, съобщава The ​​Telegraph. Това съединение е тествано върху грам-отрицателни бактерии. Нови лекарства срещу този вид бактерии не са създадени в продължение на 50 години, а тези патогени са сред най-смъртоносните.

Въпросните бактерии причиняват инфекции на пикочните пътища, инфекции на кръвта, пневмония. За лечение на грам-отрицателни бактерии често се използват антибиотици от последно ниво на защита. Което значи, че няма конкретни алтернативи по отношение на лечението. А грам-отрицателните бактерии имат дебела клетъчна стена и лекарството е трудно да проникне.

Специалистите се постарали да направят така, че бактериите сами да абсорбират лекарствени средства. Вниманието им било привлечено от противоракови лекарства на основата на рутений (преходен метал). Учените променили структурата на противораково лекарство, за да видят дали има антибактериални свойства. В резултат получили не токсично за човека вещество, което е токсично за бактериите – най-вече за грам-отрицателните.