Знае се, че ако човек употребява повече от 300 милиграма кафе дневно, това може да задълбочи симптоматиката на тревожните и панически разстройства, съобщава The Daily Mail.

Последните изследвания показват неочаквано висока концентрация на кофеин в различни продукти и напитки, които могат да въздействат по-силно и от самото кафе.

В 100-грамово парче черен шоколад например, се съдържа 80 милиграма кафе. Това е повече, отколкото в чаша черен чай, в която има 31 милиграма кофеин. В няколко лъжички сладолед с вкус на кафе има 52 милиграма кафе, докато само в една таблетка обезболяващо Anadin Extra – съчетание на аспирин, парацетамол и кофеин, съдържанието на последния е 49 милиграма.

Чашка черен или зелен чай съдържат най-малко кофеин в сравнение с енергийните напитки като Red Bull или диетична кола. Според специалистите, 300 милиграма кафе е препоръчвания обем за употреба от възрастен. Това ниво не би трябвало да повлияе на психиката. Но ако нивото е по-голямо и кофеинът се съчетае с подсладители, ще пострада не само храносмилането, но ще се повиши и сърцебиенето, ще се усилят симптомите на тревожност и панически разстройства.