Противораков препарат срещу най-агресивната форма рак на млечната жлеза - тройно-негативния рак на гърдата –  представиха американски учени от Ню Йоркския университет. В основата му са антитела, заставящи имунната система да атакува раковите клетки.

Експериментите показали, че антителата не само се справят с тази задача, но и действат достатъчно дълго. Именно имунотерапията е активно развиващото се направление в лечението на онкологичните заболявания. Един от първите препарати от този род е пембролизумаб (pembrolizumab). Той влияе не на тумора, а на имунните клетки, блокирайки работата на особени белтъци по тяхната повърхност.

За да изпробват ефективността на новите антитела, учените поканили доброволци с два различни подвида тройно негативен рак на млечната жлеза. Антителата успели да намалят размерите на тумора с 30% при 5% от жените в първата група и при 23% у жените от втората група. Ръстът на метастазите в тялото на 21% от жените от първата група и при 17% от жените във втората група. Оказало се, че препаратът се понася добре от пациентките.