Досегашни изследвания свързват употребата на кафе с ниския риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет, цироза, неалкохолна мастна чернодробна болест, рак на черния дроб.

Учените предположили, че приносът за този резултат не е на кофеина, а на друг химичен компонент. Досегашните изследвания откриха, че употребата на кафе може да има защитно действие за черния дроб, но нямаше доказателства, че подобна ще е ползата и от безкофеиновото кафе, разказва д-р Цян Сяо от Националния онкологичен институт в щата Мериленд.  

За да разкрият влиянието на кафето без кофеин върху организма, Сяо и екипът му използвали данни от експертизи за общественото здравеопазване и хранене, получени от проучване на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията. В него участвали 27 800 души на възраст над 20 години.

Анкетата била проведена за определяне здравето на американските граждани, които освен че били разпитвани, преминали и медицински преглед. Екипът измерил нивото на няколко маркери за състоянието на черния дроб. Резултатите показали, че хората, които пият по три и повече чашки кафе дневно, имали по-ниски нива на тези маркери за здравето на черния дроб в сравнение с другите, които не пиели кафе.

А влиянието на безкофеиновото и на обикновеното кафе върху организма било еднакво.