Ако през 2028 година поискате да разберете обича ли ви истински любимият мъж или жена съответно, ще може да го направите чрез сканиране на мозъка. Такава перспектива обещава в книгата си „Истинската любов: от гледна точка на науката“ водещия световен специалист по тези проблеми, невробиологът Фред Нур.

Нур прогнозира, че в близките десет години ще бъде разработен апарат, приличащ на магнитно-резонансен томограф, който ще може да измерва концентрацията на нонапептидите в главния мозък. Нонапептидите, към които спадат окситоцинът и вазопресинът, се отнасят към невропептидите – протеини, образуващи се в централната или периферна нервни системи и регулиращи физиологичните функции в организма.

Изследванията показали, че нонапептидите отговарят и за установяване на продължителните емоционални връзки между партньорите. Когато човек е истински влюбен, главният му мозък започва активно до изработва окситоцин и вазопресин, пояснява Нур.

Засега процедурата по измерване нивото на нонапептиди в мозъка се изпълнява единствено върху лабораторни животни. Но медицинските технологии се развиват толкова бързо, че перспективата за появата на скенер, способен да тества мозъка за „истинска любов“ е напълно реална. Тестът ще работи, като въвеждат радиоактивен оцветител в пациента, и този оцветител ще се свързва с рецепторите на нонапептидите в мозъка, предсказва Нур. По този начин сканирането може да оцени дали изработването на окситоцин и вазопресин в мозъка е достатъчно за състояние на влюбеност.

Точността на теста ще достига 97-99%, прогнозира ученият.

Нур смята, че тестът за истинска любов ще се ползва първоначално от богатите хора, които могат да заплатят за процедурата около 800 долара. Резултатите от тестването ще им позволят спокойно да встъпят в брак и ще са гаранция за доброто начало на съвместния им живот. А сканирането на нивото на нонапептидите може да стане задължителен елемент от предбрачния договор.