Ако искате да отслабнете, започвайте първо с десерта, съветват американски и мексикански учени, според които хората, похапвали в сладкарницата калоричен десерт, инстинктивно се стараят да ограничат останалите блюда.

Изводите са резултат от изследване на учени от Университета в Аризона и Технологичния университет Монтерей в Мексико.

Учените провели четири експеримента. По време на първия, проведен в заведение на самообслужване към Технологичния университет, Дейвид Флорес и екипът му анкетирали 134 посетители на заведението за това как си представят здравословното хранене. Интервютата били след като обядващите преминали през линията с избор на блюда. В продължение на четири дни десертът там бил разполаган ту в началото на линията, ту в края.

Посетителите на заведението имали възможност да избират и други блюда, част от които били по-здравословни и полезни, а другите – по-вредни и калорични. Флорес и колегите му внимателно фиксирали какво точно предпочитат да ядат посетителите, като засичали и общата калоричност на обяда им.

Оказало се, че посетителите, които най-напред поставяли в таблата си чизкейк, употребявали за обяд средно с 30 калории по-малко, отколкото другите, които избирали за десерт плодове.

При това шансовете на избралите като начало калоричен десерт да вземат после от бюфета по-малко калорични блюда били двойно по-големи, отколкото когато чизкейкът бил разположен в края на витрината.

В трите допълнителни онлайн експеримента с аналогичен дизайн учените имитирали сайт с доставка на храна. Участниците трябвало да избират между полезния и калоричния десерт, като правят това или в началото, или в края на процеса на избор на менюто за обяд. Резултатите от експериментите били същите, както и при експеримента на живо.

Учените обясняват този ефект по следния начин: когато човек избира веднага калоричен десерт, след това подсъзнателно се опитва са „изкупи вината си“, и затова отдава предпочитание на по-слабо калоричната храна.

Докато първоначалният избор на плодове позволява да се отпусне и избере нещо по-калорично. Избралите полезния десерт мислят, че вече са направили добро на организма си и могат по-нататък да си вземат каквото им се поиска, коментира Мартин Райтмън от изследователския екип.

Учените смятат, че от този психологически феномен могат да се възползват сайтовете за доставка на храна, ресторантите, кафенетата и бюфетите на самообслужване, оставяйки сладкишите в началото на линията за избиране на храна и по този начин да поощряват посетителите си да се хранят правилно.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Journal of Experimental Psychology: Applied.