Преимуществата на високоинтензивните тренировки за физическото здраве се подкрепят от много експерти. Оказва се обаче, че тренирайки тялото си, ние „помпим“ и ума. Това твърдят канадски учени от Университета Макмастер, които в продължение на шест седмици тренирали студенти, въвличайки ги в активни 20-минутни физически натоварвания, често в комплекс с когнитивни упражнения.

В сравнение с контролната група, които можели и да се поотпускат и водят седящ начин на живот, групата на „спортистите“ показала по-добри резултати при изпълнение на умствените задачи за запаметяване в условията на отвличане на вниманието. Учените открили още, че при участниците в тестването, преуспели на тренажорите, се увеличила изработката на мозъчния невротрофичен фактор – белтък, който поддържа ръста, функцията и оцеляването на мозъчните клетки.

Учените започнали да изучават влиянието на интензивните тренировки върху когнитивните способности на възрастните хора. Възможно е, с помощта на високоинтензивни тренировки да бъде преустановено възрастовото отслабване на умствените способности, надяват се те.