Първи в битката с раковите клетки са макрофагите, които са способни да уловят и унищожат вражеските агенти. Само че ракът си има свои начини за надхитряне на „пазачите“.

Злокачествените клетки умеят да дадат сигнал, наречен CD47, който, образно казано означава „не ме изяждай!“ Този сигнал помага в прекия смисъл да бъде приспана бдителността на макрофагите, лишавайки ги от възможността да поглъщат активно раковите клетки.

Както обаче установили учените от Университета в Пенсилвания, ако стимулират макрофагите с енергия, те отново ще се върнат към предишните си задължения.

Учените успели да открият молекулярен път, с помощта на който се активират клетките-„пожарогасители“ дори в присъствието на сигнала CD47, и това се оказало достатъчно, за да спре ръста и развитието на тумора и продължи живота на опитните мишки.  Макрофагите трябва да се подготвят, преди да пристъпят към работа, пишат авторите. Тези знания ще послужат при създаване на нови имунотерапевтични методи за онкологичните заболявания или за модификация на вече съществуващите.